Fiński ksylitol – cukier brzozowy

Oryginalny cukier brzozowy pozyskiwany z kory drzewa nazywamy ksylitolem. Jednak współcześnie, do produkcji tej słodkiej substancji na masową skalę, wielu producentów stosuje również kukurydzę. Ksylitol charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem i stosunkowo niską kalorycznością. Stanowi zatem dobrą alternatywę dla dobrze nam znanego, białego cukru. Znajduje zastosowanie w kosmetyce i w produktach do higieny jamy ustnej. Czym jest ksylitol i jakie ma znaczenie w przebiegu diety?

Ksylitol – co kryje się pod tą nazwą?

W budowie chemicznej, ksylitol to alkohol cukrowy – składa się z cząsteczki cukru oraz cząsteczki alkoholu. Dzięki tej budowie cząsteczkowej jego smak jest słodszy w odczuciu niż tradycyjny biały cukier. Dzieje się tak za sprawą pobudzenia receptorów znajdujących się na języku i w jamie ustnej. W istocie przypomina on cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. Ksylitol jest pochodną ksylanów, czyli polisacharydów występujących w różnych gatunkach roślin. W korze brzozowej jest wyjątkowo dużo ksylanów, dzięki czemu stanowi ona najlepsze źródło pozyskiwania ksylitolu. Na rynku konsumenckim występuje również tak zwany ksylitol chiński, który pozyskiwany jest w tańszy i efektywniejszy sposób z kukurydzy. Ksylitol brzozowy produkowany jest prostą, ekologiczną metodą i nie wykorzystuje produktów modyfikowanych genetycznie. Natomiast ksylitol chiński w dużej mierze produkowany jest przy użyciu kolb kukurydzy modyfikowanej genetycznie, co wzbudza kontrowersje i sprzeciw niektórych środowisk.

Dlaczego warto stosować ksylitol fiński w diecie?

Ksylitol brzozowy charakteryzuje niewielka kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny. Jako słodzik może być z powodzeniem dodawany do deserów, wypieków i napojów w mniejszej ilości, dając taki sam efekt smakowy jak dotychczas stosowany cukier. Najczęściej spotykany w postaci sproszkowanej lub pastylek, umożliwia dokładne odmierzenie produktu, w zależności od potrzeb i preferencji. W przeciwieństwie do innych, popularnych cukrów, jak na przykład fruktoza, glukoza, sacharoza czy laktoza, ksylitol nie fermentuje w jamie ustnej, dzięki czemu jest dobry dla kondycji naszych zębów, a w szczególności uzębienia u dzieci. Wykazuje również właściwości bakteriobójcze, dlatego często dodawany jest do pastylek na gardło, sprayów do nosa i gardła czy past do zębów. Warto stopniowo przyzwyczajać organizm do nowego cukru, wprowadzając go w sposób stopniowy. Jest również dobrą alternatywą dla diabetyków.

Ksylitol brzozowy – gdzie kupić?

Wszyscy ci, którzy poszukują sprawdzonego źródła ksylitolu, powinni zwrócić uwagę na sklepy ze zdrową żywnością ekologiczną. Ksylitol fiński produkowany według metody tradycyjnej – pozyskując surowiec z kory brzozowej – jest znacznie trudniej dostać na sklepowych półkach.

Dodaj komentarz